Den bitte litte store stemmen i hodet ditt.

“Tenk deg hvordan det føles når du har klart det der”. “Hvordan kjennes det”? “Stolt? Glad? Fornøyd?”. “Nå bare gjør du det! For du har troa? Jeg har troa, men det hjelper ikke om ikke du har det.”. Heidi er min personlige trener. I dette øyeblikket ligger det 150kg vekter foran meg som skal løftes opp fra gulvet og opp i såkalt markløft. Jeg har akkurat feilet på første forsøk. Det var umulig. Vektene lettet ikke en centimeter fra bakken. “Du har løftet nesten like mye før Tom. Dette går om du tror du kan”. Jeg tar tak i vektstanga. Spenner opp, og tar i alt jeg makter. Vektene løfter seg fra bakken. Og sagte. Sagte beveger de seg mens jeg reiser kroppen opp i stående. Det gikk! Bare så vidt, men Heidi sier det er godkjent. Jeg får en *HIGH FIVE*. Adrenalinet strømmer. Jeg kjenner jeg begynner å smile og gleden brer seg i hele kroppen. YES!!! For en følelse. Det er dette som er mestring. Pushing av det ytterste. Når du tar kontroll over kroppen, over hodet og ditt eget poensiale. Fy faen så kult! Den bitte lille stemmen i hodet seiret igjen.

Forleden var jeg på en konferanse. En av foredragsholderne var Vegar Kjuus. Administrerende direktør for dagligvarekjeden Meny. Han snakket om hvordan Meny har lykkes i et marked hvor dagligvarer skal være billig. Hvordan de har bygget en vinnerkultur hvor alle medarbeidere er med å drar lasset. Og han snakket om tro på seg selv. At Meny har jobbet hardt i flere år med å få den enkelte til å tro på seg selv. Stå opp om morgenen og si til seg selv: “Dette blir en bra dag.” Vegar mener det er dette som bidrar til at Meny er en av Norges mest suksessfulle reiser innen dagligvare i Norge og Danmark. At folk tenker positive tanker og har tro på seg selv og det de driver med.

I det øyeblikket du begynner å tvile på deg selv. Eller snakke deg selv ned. “Dette klarer du ikke”. “Du er ikke god nok”. Så skjer det biologiske prosesser i hodet ditt. Disse styrer hormoner, muskler og motorikk. Har selvpratet ditt negativt fortegn, går hele kroppen i modus for å yte mindre, se problemer og begrensninger. Mens når det er positivt, stilles kroppen i modus for å se muligheter, den sender blod til muskler og organer som trengs for å få til det som må til.

Enten du tror du får det til, eller du ikke tror det. Så har du rett. Den bitte lille stemmen i hodet ditt har så ufattelig stor kraft for hva du kan få til, eller hva du begrenser deg til. Det er en grunn til at toppidrettsfolk har mentale trenere. Mange av dem teller mental trening på lik linje med fysisk trening. Flere av dem sikter til at den mentale treningen er den avgjørende delen, når man stiller tilnærmet likt fysisk i konkurranse.

Tro på deg selv

Man trenger ikke personlig trener for å dra nytte av sitt eget sinn. Det starter ganske enkelt med å love seg selv å være god mot seg selv i tankene. Joda, vi alle har en masse skavanker og utfordringer. Men trekk først frem to ting som er bra, som du er god på eller trives med. Så finner du en ting du ønsker å gjøre noe med, som du kan forbedre samtidig som du vedlikeholder det du alt er god på. Dette er utvikling. Det er mestring. Det er å jobbe litt for å bli en bedre utgave av seg selv. Og det er gratis. Her er tre tips til hvordan du kan bygge deg selv opp hver eneste dag, og få til mer uten å forbrenne 2 kalorier mer:

  1. Start dagen med å fortelle deg selv hva du gleder deg til.
  2. Om du skal gjøre noe som er tungt, vanskelig eller utfordrende, tenk på en gang du fikk til noe liknende. Eller sist du fikk tli det samme.
  3. Om du skal gjøre noe som er tungt, vanskelig eller utfordrende, tenk på hvordan det vil føles når du er ferdig og har fått det til. Lukk øynene og se det for deg.

Prøver du dette i en måned fra i dag. Kan jeg garantere at du har vokst litt som menneske. Du har fått til mer enn før, og du vil trives litt bedre i deg selv en tidligere.

Du er du og du duger.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s