Om selvkontroll: Født sånn eller blitt sånn?

Har du noen gang tenkt på, at de aller fleste mennesker har tilgang på oppskriften til et sunt og godt liv. Likevel lever svært mange liv de ikke er fornøyd med, og kunne tenke seg å endre. Uten å gjøre noe med det. Uten å ta ansvar for seg selv, og kanskje andre rundt seg som de trekker ned fordi de selv er ulykkelige. Det er to årsaker til dette:

Klikk for å lese mer: Om selvkontroll: Født sånn eller blitt sånn?.

Advertisements

6 comments

 1. Hei Tom, jeg oppdaget bloggen din i dag helt tilfeldig pga jeg var litt uggen i dag og derfor tok meg tid til å kikke på vg.no før jeg ble slukt av jobben, og fordi jeg nettopp har begynt å løpe igjen. Jeg ble hektet i mange timer… det har vært en uventet og stor glede å lese dine intelligente og reflekterte innlegg, og kjenner jeg gleder meg stort til å komme hjem i kveld for å lese alle innleggene dine fra børjan av fra oktober ifjor. Håper du fortsetter bloggen, og ser frem til mye intelligent moro fremover 🙂

  1. Hei Elisabeth. Tusen takk for veldig hyggelige og inspirerende ord. Jeg har besluttet å holde på med bloggen en god stund til, under forutsetning om at jeg føler jeg har noe fornuftig å skrive om. Del gjerne bloggen med andre som kan ha interesse for den. Og sett deg gjerne opp som abonnent, så får du nye innlegg på e-post. Jeg har også en liten gruppe på facebook, men der begrenser jeg litt det jeg publiserer. Takk igjen for motiverende feedback.

   Hilsen Tom

   1. Hei igjen, Tom, har allerede satt meg opp som abonnent :-). Facebook er blant de livets tidtrøyter jeg har holdt meg unna, men lover å spre det gode budskap i venne- og bekjentskapskretsen. Gleder meg til lesing av både tidligere og fremtidige innlegg. Ha en fantastisk flott dag videre, så skal jeg vurdere om jeg skal ta en meg intervalløkt i kveld istedetfor mine sedvanlige 5,5 km….

   2. Topp!

    Facebook klarer man seg uten om man vil 🙂 Jeg har en 4×4 intervall i morgen, i dag styrkeintervall med kettlebells. Sistnevnte blir forøvrig neste blogginnlegg i morgen: Hjemmetrening 2.

   3. Sitter her i full konsentrasjon og leser og skrattler for meg selv. Nettopp sett Marsmellowfilmsnutten, lest timetabellinnlegget til INSEAD Peder og ler medfølende og gjenkjennende av svake, svake mann innlegget… Har en hoppende dialog i hodet mitt om riktigheten av å kontrollere livet ens, kontra den frie vilje som jo bringer en både hit og dit i livet, men forbausende ofte i en rettlinjet vei allikevel. Vi har jo en naturlig motstand i oss mot å følge oppsatte planer og linjer. Av en årsak. På den annen side bringer en planlagt målrettethet oss vanligvis raskere dit vi tror vi vil. Kanskje det er alle forsakelsene vi må gjennomleve som får oss til å ha en instinktivt motvilje mot å følge en plan til punkt og prikke? En uvilje til å bli styrt, også av oss selv? Hmmmm….
    Forresten, kettlebags, er det en god investering? Har vektstang og små vekter, min investering i hjemmetreningsutstyr hittil, samt en yogamatte.

   4. Morsomt. Jeg skjønner at jeg må skrive så tastene spruter, skal jeg klare å produsere nok til at du kan fortsette å lese i samme tempo.. Jeg er redd jeg vil fokusere på kvalitet fremfor kvantitet fortsatt.

    Det er klart vi har en uvilje mot å bli styrt. Så lenge det går i mot kroppens interne styringssystem, som vi vet vektlegger umiddelbare behov og ikke tenker langsiktig. Det er nettopp kjernen i det jeg skriver om. At det er så tungt å være fornuftig ved å gjøre det som langsiktig er det beste for oss selv. Planen vil alltid være et verktøy for å hjelpe oss mot et mer langsiktig mål, derfor vil den også gå i mot våre instinkter. Som jeg også skriver om, kan vi få kroppen og hjernen vår til bedre å akseptere slike planer og handlinger ved å “øve” på dem. Gjennom lengre tids fokus. For meg er det ikke et problem å trene lenger. 7 av 10 ville sagt at det å trene etter en lang arbeidsdag, med påfølgende tur i matbutikk og kjøpesenter, er uaktuelt. Selv venter jeg i skrivende øyeblikk på at maten skal synke litt, så trene. Jeg har alt avtalt med meg selv at jeg skal trene uansett klokkeslett og øvrig påvikrning.

    Kettlebells er dyre saker. Fordelen er at du kan klare deg med én til å begynne med. Det er mange øvelser du kan gjøre med denne, og effekten av treningen kan jeg ikke få roset nok. For meg er treningsformen langt mer givende enn å holde på med disse manualene og vektstengene (selv om jeg også gjør det). I dag har jeg en liten samling av kettlebells: 8, 12, 16 og 24kg. Alle til sitt bruk. Jeg planlegger innkjøp av en 16kg til, men den koster altså 1000kr. så det får bli når jeg føler jeg “må” ha den. Som sagt skal jeg skrive mer om hjemmetrening med utstyr i morgen, så stay tuned.

    Ha en fortreffelig aften

    Tom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s