Om selvkontroll: Født sånn eller blitt sånn?

Om du var overvektig og ønsket å gå ned i vekt, og alternativene du hadde for å klare det sto mellom å ta 2 piller eller iherdig trening 3 ganger i uken i et halvt år. Hvilken hadde du valgt? Piller, selvfølgelig. I diskusjonen om vi har blitt sånn eller er født sånn, er man opptatt av å forklare en nåsituasjon. Fokuset burde dreie seg om potensial i stedet. Men faktumet er, at vi er født med en evne som gjør at vi søker de enkle løsningene. Det vil si, de som krever minst innsats her og nå.

noGain

Nå skal jeg imidlertid dele et annet faktum, og det er resultatene fra nyere hjerneforskning hvor man har sett på hva som skjer når vi endrer vaner. Nyere teknologi gjør det mulig å spore hva som skjer i hodene våre, og dette har åpnet en helt ny verden av forståelse av menneskelig adferd. Ved endring av vaner, viser det seg at hjernen skaper varige fysiske koblinger for vanene. I tillegg har man sett at de som endrer vaner også får sterkere viljestyrke.

Hjernen er en muskel, viljestyrken kan sammenliknes med en muskel og videre er selvkontroll en muskel som kan trenes og foredles over tid. Det vil selvfølgelig bety at om du ofte viker, og velger det enkle fremfor det som er fornuftig, ignorerer du ditt potensial. Du lar være å trene din egen evne til å ta fornuftige valg, til å være sunn, til å trene, til å gjøre ditt beste og det som er riktig.

Har du noen gang tenkt på, at de aller fleste mennesker har tilgang på oppskriften til et sunt og godt liv. Likevel lever svært mange liv de ikke er fornøyd med, og kunne tenke seg å endre. Uten å gjøre noe med det. Uten å ta ansvar for seg selv, og kanskje andre rundt seg som de trekker ned fordi de selv er ulykkelige. Det er to årsaker til dette.

Den første årsaken er mangel på viljestyrke og kontroll over seg selv til å gjennomføre en eller flere endringer. Dette kommer av vår medfødte evne til å utsette ubehag. Vi er skapt for å spare på energien vår, til å hvile når mulig og til å se etter den korteste veien til mål. Dette henger sammen med overlevelsesevner vi trengte for å klare oss igjennom uka for tusenvis av år siden. I dag er den største trusselen vår oss selv, og vår manglende evne til å investere i egen fremtid. Hjernen er skrudd sammen slik at den vurderer kortsiktig overlevelse som viktigere enn langsiktig overlevelse. Derfor finnes det folk som røyker, derfor finnes det folk som tar risiko og derfor finnes det overvekt. Denne åprsaken skal jeg ikke skrive mer om nå.

Den andre årsaken er at mange mangler kunnskap om sitt eget potensial. Det er en slags undergraving av seg selv og egne muligheter. «Jeg kan ikke», «Har ikke talent for», eller «Jeg er født slik jeg er». Denne årsaken i kombinasjon med den første, gjør det svært vanskelig for samfunnet å få folk til å innse at de kan ta tak i seg selv. Mange omtaler overvekt som sykdom, en medisinsk tilstand. Mange overvektige snakker om at de alltid har vært overvektige, at de har gener som gjør at de er fete. Sannheten er fornektelse i kombinasjon med mangel på selvkontroll.

Personlig er jeg født med en svakhet i anklene. Forleden møtte jeg en jente med samme historie som meg, men forskjellen var hvordan våre foreldre håndterte svakheten da vi var små. Jeg fikk høre at det ville gå seg til med årene, at jeg kunne trene opp anklene til å fungere nesten som normalt. Min mor sørget for at jeg hadde sko med oppbyggde såler, og at jeg var i fysisk aktivitet. Moren til jenta så på svakheten som et handicap datteren måtte leve med, og beskyttet henne i stedet for å forsøke å utvikle. I dag er jenta ufør, hun er svak. Fordi hun alltid har vært beskyttet fra fysiske utfordringer, og aldri styrket svakheten, har den forplantet seg gjennom hoftene og medført skjevheter i ryggraden. Hun har mye vondt, men forsøker i dag å ta tak i et problem som er blitt enormt mye større, ved å trene og bli bedre. Synd det tok 30 år før hun trodde på at det var mulig.

Det ligger noe i at tro flytter fjell. Ikke tro på Gud og tusser og troll, men på at du kan og at det nytter. Ha tro på barna dine, på dine ansatte og ikke minst på deg selv. Se på de rundt deg, og spør deg selv: Hva skiller det de gjør fra det jeg gjør eller har gjort? Hva av det de gjør kan jeg gjøre for å bli bedre, slankere, smartere eller raskere? Det handler om å kopiere suksess. Omgås de som kan og får til. Så vil du se at du vil kopiere enten du vil eller ei, og du vil utvikle deg. Selvfølgelig vil du feile, men læring handler om prøving og feiling, om tålmodighet og utholdenhet. Og som sagt, om troen på at du vil lykkes.

Du kan!

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s