Helt på trynet: Om feil og nederlag

Image

Så har man bestemt seg, tatt beslutningen og startet på det første steget mot et nytt mål. Noen ganger vet man ikke helt når det skjedde. Det er ofte en prosess. Refleksjon, overbevisning, forpliktelse og så motivasjon. Så blir beslutningen tatt, og plan blir omsatt til handling. Men så skjer det. Man får ikke til. Det går ikke. Innsatsen gir ikke avkastning, og du kommer ikke av flekken.

Årsakene kan være mange. For lite kunnskap, feil tilnærming, for lite forberedelse og så videre. Umiddelbart er ikke det avgjørende for utfallet. For det kan være du er forberedt på denne situasjonen. Kanskje du har sett dette som ett senario på forhånd om du har brukt tid på refleksjon og tenkt igjennom prosessen. Eller du har vært helt miskalibrert, gledet deg, og tenkt at det hele skal bli spennende og kanskje til og med enkelt? Uansett er det bevissthet for «handling ved nederlag» som avgjør. Hvordan takler du nederlag? Leger du det hele på hylla og later som ingenting? Finner du en god unnskyldning og glatter over det hele? Eller bestemmer du deg selv for «å børste av deg støvet og reise deg igjen»?

Image

Det er noen grunnleggende forutsetninger for å utvikle seg i livet. Tenk på alle de små barna som er i ferd med å lære seg å gå. De faller og reiser seg, faller og reiser seg, faller og reiser seg, og til slutt går de. Grunnen til at de, uten å vurdere å gi opp, prøver. Er fordi de ønsker å gjøre som de rundt seg. Det å være med å gå rundt i hus og hage. Det er ingen som har kommunisert til dem at «du kan ikke», «du har det ikke i deg» eller «du har ikke talent til å gå». Derfor Forsøker de helt til de mestrer å gå. Den første forutsetningen er derfor at du aldri skal tro at du ikke kan. For det handler ikke om deg som person, med mindre du lider under fysiske handikap selvfølgelig. Det handler om det du gjør. Hvordan du forsøker, hvilken innsats du legger i og hvor bestemt du er for å nå målet. Hvor mange kjenner du som bruker det som unnskyldning: «Jeg kan ikke», eller «jeg kunne aldri». Det er klart du kan. Alle kan. Bare de våger og er tenker over hvordan de best mulig kan komme dit de vil.

Tilbake til nederlag. Du har åpenbart trodd at du kan, ettersom du har gjort et forsøk. Men ett nederlag er ikke noe bevis for at du ikke kan. Det er snarere en lekse om at du må forsøke igjen, hardere eller på en annen måte. Mitt tips er å ta et skritt tilbake om det virker for håpløst. Slipp forsøket litt, og få litt avstand til det. Med en bevisst plan om å bruke tid til å reflektere over forsøket, utfordringen og et forsøk på å lage en ny plan. For planlegging er minst 50% av veien til mål. Og etter et forsøk, har du større forutsetninger for å lage en bedre plan enn du hadde i utgangspunktet. Du innesitter mer kunnskap enn du hadde før forsøket. Som Thomas Edison sa etter å ha forsøkt å lage en fungerende glødepære 1000 ganger: «Jeg har ikke mislyktes i å lage en fungerende lyspære, men funnet 1000 måter å lage en lyspære som ikke fungerer». Til slutt lykkes han, og noen av de første pærene direkte produsert under hans patent lyser den dag i dag, nesten 100 år senere (fakta).

Det neste steget, bokstavelig talt, er å ta små steg. Alt er mulig så lenge du tar små skritt av gangen, og er tålmodig. Kanskje du må skaffe deg enda mer kunnskap. Eller trene deg opp først før du prøver igjen. For du er ikke skapt ferdig for alle forsøk. Du må utvikle deg til å mestre en masse ting i livet. Som å gå. Som å lese. Som å løse algebra, eller løpe fortere enn andre.

Jeg vil også tipse om å be om hjelp eller støtte om du kan. Skal du få til noe du ikke kan, bli bedre eller kanskje til og med best, er det ingenting bedre enn å omgås folk som allerede kan eller er gode på det du ønsker deg. Det er slik man lærte seg å gå. Ved å observere de som alt kunne gå.

Til slutt vil jeg gjøre dere oppmerksomme på et trist fenomen hos en gruppe mennesker. Det er de som aldri våger å gå løs på nye krevende oppgaver, eller på å utfordre seg selv. Nettopp fordi de er livredde for å feile. De tror gjerne at det å være flink er medfødt. At det de kan er det de kan, og det å måtte lære noe nytt anses som å være mislykket. De beste menneskene i verden er de som bruker sine feil til å finne bedre måter å komme seg frem på. Som Edison. Disse menneskene drives av alltid å prøve, å forsøke og å jobbe hardt for å komme frem dit de vil.

Hvor god er du på å feile? Ikke gi opp, det er det virkelige nederlaget. Det å feile er snarere det motsatte av nederlag. Det er helt nødvendig for veien mot suksess.

One comment

  1. Kjempeinnlegg, må komplimentere deg på bildebruk generelt sett i bloggen din. Meget bra!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s